WMO

Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).

Vanaf 1 januari 2015 zijn gemeenten voor eigen burgers verantwoordelijk voor onder andere begeleiding, dagbesteding en kortdurend verblijf. Begeleiding heet nu ‘ondersteuning zelfstandig leven’ en dagbesteding heet nu ‘ondersteuning maatschappelijke deelname’. Bureau Jeugdzorg is opgeheven en de gemeente is nu verantwoordelijk voor de jeugdwet.
De gemeente waar men woonachtig is bepaalt of de burger recht heeft op een voorziening, dit heet ‘maatwerkvoorziening’. Deze wordt afgegeven door de gemeente. In een gesprek met de gemeente (WMO-consulent, regisseur of wijkcoach) wordt gekeken naar de vraag van de burger (of diens vertegenwoordiger).
Dan wordt er gekeken naar:
– wat kunt u zelf
– wat kan de omgeving bieden
– wat kunnen algemene voorliggende voorzieningen bieden
– welke maatwerkvoorziening is gewenst
Het zorgkantoor voert vanaf 1 januari 2015 de Wet Langdurige Zorg uit, bedoeld voor kinderen en volwassenen die de hele dag toezicht of intensieve zorg in de nabijheid nodig hebben. Indicatie door CIZ, betaling door het zorgkantoor. In de maatwerkvoorziening is beschreven welke begeleiding geïndiceerd en gefinancierd wordt en gedurende welke periode. Burger ofwel de wettelijke vertegenwoordiger maakt zelf een keuze van de zorgaanbieder (deze moet wel gecontracteerd zijn door de Twentse Gemeenten.

Belangrijk:

  • Iedere gemeente afzonderlijk regelt de toegang tot de zorg en voert de gesprekken met de burgers hierover.
  • Via de gemeentelijke website kunt u zich voorbereiden op het gesprek.
  • U kunt zich bij het gesprek laten vergezellen door een ondersteuner naar eigen keuze.
  • U kunt vooraf vragen hoe u zich kunt voorbereiden op het gesprek.

Voor alle vragen is het raadzaam contact op te nemen met eigen gemeente via Zorgloket, WMO-loket, wijkcoach/wijkregisseur etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.